Project Description
Informació general
Una formació en format taller sobre els conceptes bàsics del model de l’Atenció Centrada en la Persona. El taller està pensat per aquelles organitzacions que han pres la decisió de transformar la cultura organitzativa cap al model de l’ACP.
El Punt de Partida
Les persones que pateixen demència, a mesura que avança la malaltia, van perdent les seves capacitats cognitives. Aquesta pèrdua els dificulta el seu dia a dia i fa que per les persones que les envolten els hi sigui difícil entendre les seves necessitats.
Les persones afectades per la malaltia, normalment s’expressen incoherentment a “les oïdes” dels qui els cuiden; i això fa que lentament els professionals prenguin el control de la pressa de decisions d’aquestes persones que en un intent de protegir-les, en moltes ocasions queden anul·lades.
El Paradigma de l’atenció centrada en la persona proposa que el professionals tinguem present el punt de vista de la persona amb demència, les seves emocions i les seves necessitats en qualsevol moment de la malaltia.
Què Entenem per ACP?
El terme atenció centrada en les persones sovint s’usa en relació als serveis d’assistència i, com passa amb molts altres termes d’us freqüent, hi ha una forta tendència a interpretar-lo de maneres diferents, segons siguin les persones i els contextos. Arran de converses amb treballadors, investigadors, persones que pateixen la malaltia i les seves famílies, queda clar que el concepte d’atenció centrada en les persones no és fàcil de copsar ni d’articular d’una manera clara.
Per a alguns significa atenció individualitzada; per a altres és una base de valors. N’hi ha que la veuen com un conjunt de tècniques per treballar amb gent que pateix demència, mentre que, per a altres, és una perspectiva fenomenològica i un mitjà de comunicació. La definició d’atenció centrada en les persones no és fàcil.
Emulant l’estil de Kitwood de representar idees complexes en forma d’equacions, això ho podríem expressar així:
Aquests són els elements clau de l’atenció centrada en les persones, la base de valors de la idea de persona, de l’atenció i l’assistència individualitzades, tot adoptant la perspectiva de la persona gran i de la persona amb demència i oferint una psicologia social de suport. Evidentment, l’acrònim VIPS també és el de Very Important Persons, que, potser, és una manera més senzilla de definir les conseqüències de l’atenció centrada en les persones.
Objectius
- Oferir un coneixement a tota l’organització dels conceptes bàsics de l’ACP.
- Oferir un espai de reflexió i comprensió de les necessitats de les persones que atenem per poder millorar el seu benestar.
Continguts
- La transformació de l’atenció: conceptes bàsics d’Atenció Centrada en la Persona.
- El benestar emocional i la implicació en les persones amb demència i/o discapacitat intel·lectual.
- El treball des de la vinculació amb les persones:
- La satisfacció de les necessitats psicològiques bàsiques.
- L’observació: l’obtenció del punt de vista de la persona gran i/o amb demència.
- Definició d’Indicadors de Qualitat: quins ens podem plantejar des del model d’Atenció Centrada en la Persona.
- El treball en equip com a eina indispensable en la introducció i treball des del Model ACP
Metodologia
Les sessions tindran una orientació teòrico-pràctica, basat en exposicions teòriques, role-playing, exercicis, i treball sobre casos.
L’aprenentatge sobre la pròpia experiència per poder introduir els canvis en les pràctiques assistencials;
El visionar d’un documental per tenir un exemple pràctic de com arribar a ser una organització on les pràctiques realitzades s’apropin a l’ACP.
Elena Fernández Gamarra
Llicenciada en psicologia per la Universitat de Barcelona i Màster en gerontologia clínica per la Universitat del Sud de Califòrnia, Los Angeles, USA. Postgrau en Direcció d’empreses per EADA, Barcelona, a l’any 2004. Ha participat en seminaris experiencials “autoritat, lideratge i management”. Certificada en Consultoria i Canvi per la Tavistock Institut de Londres, UK, 2016. Formació com a psicòleg-coach en el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, 2018. Des del 1998 al 2000 ha treballat com a psicòloga en un centre residencial. Des del 2000 al 2017 ha estat la directora d’Alzheimer Catalunya.. Actualment desenvolupa l’àrea de consultoria i formació. Formadora certificada en Dementia Care Mapping per la Universitat de Bradford i responsable de la implementació del DCM l’estat Espanyol. Membre de la Xarxa Europea de Reminiscència i del Grup Internacional de Implementació del DCM. Experta en el desenvolupament d’equips orientats a les persones i acompanyament al canvi de cultura organitzativa.
Josep Vila Miravent
Llicenciat en psicologia, especialitat en psicologia clínica d’adults, UAB, Barcelona 1986. Màster en gerontologia clínica per la USC (Universitat of Southern Califòrnia), Los Angeles, USA 1992; Màster en teràpia sistèmico-familiar, servei de psiquiatria de l’hospital de Sant Pau, UAB, Barcelona 2009, i Màster en coaching sistèmic per a organitzacions, UAB, Barcelona 2017. És formador certificat en Dementia Care Mapping per la Universitat de Bradford, Regne Unit, 2009. L’interès principal de recerca és la formació especialitzada, la capacitació i la generació d’empatia als professionals que atenen a persones amb alta vulnerabilitat i/o fragilitat. Així com el desenvolupament organitzatiu de recursos adreçats a persones grans en situació de dependència, promovent la creació d’entorns assistencial de valor afegit (EVAE) on es desenvolupa una psicologia social de suport i preventiva de la despersonalització pròpia de la vida institucional. Actualment combina la docència universitària, la pràctica clínica privada i la formació-consultoria amb organitzacions que atenen a persones vulnerables.
Propera edició: dies 10, 17 i 24 d’octubre de 2023, de 9,30h a 13,30h.
Es tracta d’un curs en oferta permanent. Consulteu-nos la disponibilitat d’agenda del formador.
Si voleu organitzar la formació a la vostra entitat i/o obtenir més informació, adreceu-vos a info@campusfeate.org o al telèfon 93 709 82 67
Com sempre, Campus FEATE us ofereix la possibilitat de gestionar-vos la bonificació a través de FUNDAE.
Preu matrícula i Durada
3 sessions de 4 h: Total de 12 hores de formació.
Preu per participant: 275€ (descompte d’un 10% per entitat federades a FEATE o CSSCC)
CENTRES
Estigues al dia de les novetats del CAMPUS FEATE
T’enviarem informació de la nova oferta formativa disponible.